Firedobling i antallet af babyer med stramt tungebånd

De senere år har stramt tungebånd blandt babyer været i fokus. Mange forældre med småbørn er garanteret stødt på begrebet stramt eller kort tungebånd.

 

Forskning på området viser, at antallet af børn, som har fået diagnosen, er steget betydeligt fra 1996 til 2015. Der er faktisk sket en firedobling i antallet af børn diagnosticeret med et stramt tungebånd.

 

Dette hænger sandsynligvis sammen med, at der i samme periode er sket en stigning i mængden af småbørn, som har fået klippet tungebåndet.

 

Her på siden kan du læse mere om årsagerne til tilstanden, og hvordan det kan behandles.

Hvad er stramt tungebånd?

Selve tungebåndet starter ved bunden af munden og hæfter sig på undersiden af tungen. Ordet ankyloglossia refererer til et stramt eller kort tungebånd.

 

Tungebåndets funktion er at stabilisere tungen og er særligt relevant for babyer og spædbørn, da det har en væsentlig funktion i forbindelse med amning. Men senere i livet kan det også have betydning, når man skal tale eller synke.

 

Et tungebånd er et stykke bindevæv, som er til stede fra fødslen. Hvis tungebåndet er stramt, eller det hæfter på spidsen af tungen, kan det medføre, at tungen er mindre mobil.

Hvad er symptomerne på et stramt tungebånd?

De typiske symptomer hos småbørn med et kort eller stramt tungebånd kan være, at tungespidsen er hjerteformet. Dette vil man kunne se tydeligt, når barnet græder.

 

Et andet symptom kan være, hvis barnet ikke kan få tungen ud over underlæben eller sine gummer.

 

De sekundære symptomer er ofte forbundet med amning, hvor barnet kan have svært ved at danne vakuum og få fat om brystet. Det kan samtidig også give en smertefuld amning for moderen.

 

Det er uklart, hvad den direkte årsag til tilstanden er. Forskning tyder dog på, at det kan have en arvelig karakter og derfor ses hyppigere i nogle familier end andre.

Hvordan behandles et kort tungebånd?

I Danmark bliver det anbefalet, at man kan overveje at tilbyde et klip af tungebåndet til spædbørn, der er op til fire måneder, hvis et stramt tungebånd giver ammeproblemer.

 

Typisk udføres disse klip hos en øre-næse-hals-læge, efter tungen er blevet vurderet. Proceduren for klippet kan variere afhængigt af det enkelte tilfælde og den enkelte læge.

 

Du bør derfor opsøge klinikken for at forhøre dig om, hvordan de foretager indgrebet. Dette kan især være relevant i forhold til, om der bliver brugt lokal eller fuld bedøvelse.

Osteopatisk behandling af et stramt tungebånd

Man kan godt diagnosticere et kort tungebånd, uden at der er behov for at få det klippet. Det vil altid være en vurderingssag i det enkelte tilfælde.

 

Med osteopatisk behandling er ikke direkte muligt at forlænge eller kurere et stramt tungebånd, men det kan være et væsentligt led i behandlingen af småbørn, som har udfordringer med amning og sutteteknik.

 

Osteopatisk behandling af babyer med stramt tungebånd vil fokusere på, at der er fri bevægelighed af nakke og brystkasse. Samtidig vil man også forsøge at løsne spændinger omkring halsmuskulaturen, der har forbindelse til svælget. Sidst vil behandlingen også sikre optimal funktion af tunge- og kæbemuskulaturen.